2013-11-28 08:11:18
Φωτογραφία για ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΡΟΪΚΑΣ
Νέες ενστάσεις και απαιτήσεις προβάλλει η τρόικα, που ζήτησε την αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην Βουλή. Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών με e-mail ενημέρωσαν το οικονομικό επιτελείο για τις παρατηρήσεις τους και τις διαφωνίες τους για τον ενιαίο φόρο.

 Έτσι η τελική συμφωνία θα γίνει με την έλευση της τρόικας την Τρίτη στις 3 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμφωνήσουν στο σχέδιο νόμου μαζί με το οικονομικό επιτελείο και εν συνεχεία να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να κατεβάζει εκ νέου τον πήχυ της εισπραξιμότητας και να μεγαλώνει το «κενό» που προκύπτει στα έσοδα. Ο στόχος δηλαδή είναι να εισπραχθούν από τον ενιαίο φόρο 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο και η τρόικα φέρεται να μην πείθεται ότι εν τέλει θα επιτευχθεί. 

Μέχρι στιγμής το νέο σύστημα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών συνδυάζει φόρο ανά τετραγωνικό ή ανά στρέμμα, ανάλογο δηλαδή του Έκτακτου Τέλους, με μια παραλλαγή του ΦΑΠ που θα κλιμακώνεται προοδευτικά και θα επιβάλλεται συμπληρωματικά σε όσους έχουν ακίνητη ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 300.000 ευρώ.


Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800.000 ευρώ.

Παράλληλα δεν επιβάλλεται φόρος για τα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες, μαντριά κ.λπ. Επιπλέον, μειώνεται έως και 70% ο φόρος για τα χωράφια, βοσκότοπους, δασικές εκτάσεις και 83% για τα οικόπεδα. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές παραμένει ο φόρος στα κτίσματα που θα είναι μειωμένος από 4,4% έως 21,6% σε σχέση με το φετινό χαράτσι. 

Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα, όντας μειωμένος κατά 83% μεσοσταθμικά από το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου. Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα όλα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα.

Η ΠΟΜΙΔΑ

Την πενταπλή, κραυγαλέα και βάναυση αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νέου διπλού φόρου στην ακίνητη περιουσία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του σχετικού σχεδίου νόμου, αλλά και των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση της ιδιοκτησίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας τόσο εκείνων που επέβαλαν τις νέες ρυθμίσεις, όσων και όλων εκείνων που τις ανέχονται και θα τις ψηφίσουν, υιοθετήθηκε το καταστροφικότερο σενάριο ετήσιας φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, ο σχεδιασμός του οποίου, εκτός του ότι θα οδηγήσει σε μέγα δημοσιονομικό ''Βατερλώ'', παραβιάζει προκλητικά πέντε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας:

1. Διότι ενώ το Σύνταγμα (άρθρο 4 παρ. 1, 2 και 5) ρητά επιβάλλει την ισότιμη και αδιάκριτη συμμετοχή των πολιτών στα δημόσια βάρη, το νομοσχέδιο προβλέπει αυθαίρετες διακρίσεις στη συμμετοχή αυτή ανάλογα με το είδος της ακίνητης περιουσίας τους ως αστικής ή εκτός σχεδίου, υπέρ της μιας κατηγορίας φορολογουμένων και σε βάρος μιας άλλης, μέσω της διπλής φορολόγησής της δεύτερης, δηλαδή των κατόχων αστικής ακίνητης περιουσίας.

2. Διότι ενώ το Σύνταγμα (άρθρο 4 παρ. 5) ρητά προβλέπει την αναλογική φορολογική επιβάρυνση των πολιτών («...ανάλογα με τις δυνάμεις τους...»), που είναι το συνολικό εισόδημα του κάθε πολίτη, το νομοσχέδιο επιβάλλει πολλαπλά φορολογικά βάρη υπολογισμένα με εκθετική μαθηματική επιβάρυνση (δήθεν...προοδευτική) με βάση την απλή κατοχή απρόσοδης ακίνητης περιουσίας, με απόλυτη αντικειμενική αδυναμία εκποίησής της, που προκαλείται από την ίδια τη ληστρική φορολογική επιβάρυνσή της.

3. Διότι ενώ κατά το άρθρο 17 παρ. 1 του Συντάγματος «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους...», η διπλή φορολόγηση της αστικής ακίνητης περιουσίας, με βάση αντικειμενικές αξίες ή τιμές ζώνης που είναι πολλαπλάσιες των σημερινών και ληστρικούς φορολογικούς συντελεστές οδηγεί σε έμμεση αλλά νομοτελειακή δήμευση της ιδιοκτησίας μέσω της κατάλυσης του πυρήνα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος των πολιτών, γεγονός που θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό πολιτών με απρόσοδες περιουσίες στην απώλεια των περιουσιών τους και τελικά στη φυλακή.

4. Διότι ενώ το Σύνταγμα (άρθρο 20 παρ. 1) ρητά προβλέπει το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, το νομοσχέδιο αυτό περιέχει διατάξεις που αποστερούν τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη και συμμετοχής σε κάθε οικονομική συναλλαγή σε όσους πολίτες θα βρεθούν σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής των αστρονομικών φορολογικών υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό.

5. Διότι εξάλλου, το σύστημα υπολογισμού του φόρου, καθιερώνει μία σειρά αντικειμενικών -και πρακτικά αμάχητων- τεκμηρίων τα οποία λαμβάνονται περιοριστικά υπόψη προκειμένου να καθορισθεί η φορολογική υποχρέωση, χωρίς ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να αντιτάξει άλλα κρίσιμα στοιχεία απαραίτητα για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του ακινήτου του, κάτι το οποίο καταργεί κάθε δυνατότητα δικαστικού ελέγχου, παραβιάζοντας τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 20 του Συντάγματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ δηλώνει ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η καταβολή του διπλού φόρου στα ακίνητα, ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες των ξενοίκιαστων ακινήτων με τις τεράστιες αντικειμενικές αξίες και τιμές ζώνης και τα μηδενικά εισοδήματα, και ότι κάθε ρύθμιση που θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτά θα προσβληθεί με κάθε νόμιμο μέσο στα ελληνικά και στα διεθνή δικαστήρια»

Και όλα αυτά, την στιγμή που «καταιγίδα» νέων χρεών πλήττει τα ταμεία των  Εφοριών, καθώς από την αρχή του τρέχοντος έτους αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κατά, περίπου, 1 δισ. ευρώ το μήνα, πιστοποιώντας την «ασφυξία» της αγοράς, αλλά και το αδιέξοδο νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που γεννήθηκαν από τις αρχές του τρέχοντος έτους στα 7,28 δισ. ευρώ, από 6,188 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ και τον προηγούμενο μήνα ένας στους πέντε υπόχρεους «ξέχασε» να υποβάλει την περιοδική δήλωση του ΦΠΑ.

Η ανεξέλεγκτη πορεία των νέων χρεών έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς έχει ως αποτέλεσμα να «φουσκώνει» ακόμη περισσότερο η δεξαμενή του συνόλου των παλαιών και νέων ληξιπροθέσμων χρεών, φτάνοντας στα τέλη Οκτωβρίου τα 60,64 δισ. ευρώ.

Οι παράγοντες δε του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν φόβους ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη έξαρση των νέων ληξιπροθέσμων χρεών, καθώς εκτός από το «τσουνάμι» από… ραβασάκια της Εφορίας, για εισόδημα, ακίνητα και Ι.Χ., τα οποία έρχονται, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πλέον σε μηνιαία βάση και άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις, όπως σχολικά έξοδα, φροντιστήρια, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου παραδέχονται πως η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας που εξακολουθεί να πλήττει την αγορά έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Έτσι άφωνοι οι Έλληνες άκουσαν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να λέει στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη ''Ανατροπή'' τη φοβερή φράση «Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται». Άφωνοι, γιατί είναι άλλο για έναν υπουργό Οικονομικών να υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί και άλλο να προκαλεί το κοινό αίσθημα λέγοντας ότι η υπερβολική φορολόγηση είναι δίκαιη.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ