2014-02-28 17:10:43
Φωτογραφία για Γιανουκόβιτς: Nα παρέμβει η Ρωσία - όχι σε στρατιωτική επέμβαση
«Δεν αποπέμφθηκα, αλλά αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την Ουκρανία μετά από απειλές για τη ζωή μου».

Την παρέμβαση της Ρωσίας για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Ουκρανία ζήτησε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και εμφανίστηκε ως ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος. Τάχθηκε ωστόσο κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.

«Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος λόγω των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών μας, και έχει το δικαίωμα, και πρέπει, να δράσει. Είμαι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας και όταν συναντηθώ με τον Πούτιν θα συζητήσουμε την κατάσταση. Όμως πιστεύω ότι η Ρωσία δεν πρέπει να είναι αδιάφορη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, και να παραμένει αμέτοχη, και θα έπρεπε να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει το σημερινό χάος και τον τρόμο στην Ουκρανία. Όμως είμαι ενάντιος σε μια στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιανουκόβιτς.

«Νομίζω ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση σε αυτή την κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν σχεδιάζω να ζητήσω στρατιωτική υποστήριξη, τόνισε ο Ουκρανός πολιτικός.

«Είμαι μόνο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού. Ήταν παλιό και το ανακαίνισα. Πούλησα ό, τι είχα και αγόρασα αυτό το σπίτι» απάντησε ο Γιανουκόβιτς σχετικά με την πολυτελή έπαυλή του στην Ουκρανία.

Αποφασισμένος να πολεμήσει για τη χώρα του δήλωσε ο έκπτωτος ουκρανός πρόεδρος. Ο Γιανουκόβιτς υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία όταν θα υπάρξει ασφάλεια.

«Δεν αποπέμφθηκα, αλλά αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την Ουκρανία μετά από απειλές για τη ζωή μου» υποστήριξε, ενώ δήλωσε ότι οι νεοφασίστες κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη πολιτική της Δύσης.»

Κατηγόρησε δε τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι προωθούν τη βία. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που επέτρεψα το χάος που βιώνει τώρα η χώρα» σημείωσε. 

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος διορίστηκε χθες Πέμπτη πρωθυπουργός της Ουκρανίας, και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή της, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπός της.

«Πρέπει να πραγματοποιηθεί έρευνα στην Ουκρανία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» δήλωσε.

Όπως ανέφερε ο Γιανούκοβιτς, η Κριμαία πρέπει να παραμείνει στην Ουκρανία, υπό καθεστώς ευρείας αυτονομίας. «Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ενωμένη, αλλά οι πολίτες της Κριμαίας δεν θέλουν να ακούνε τους εξτρεμιστές και να προστατεύσουν τις ζωές τους και τις ζωές των οικογενειών τους» σημείωσε.

Δήλωσε ότι δεν συνάντησε στη Ρωσία τον Βλαντιμίρ Πουτίν, αλλά συνομίλησαν στο τηλέφωνο.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο διορισμός του Γιατσένιουκ «ήταν ένα σημαντικό βήμα», αλλά κι «ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να δρα».

Η Μέρκελ σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση».

Εξάλλου η Βιρτς επανέλαβε ότι η γερμανίδα καγκελάριος είναι «ιδιαίτερα ανήσυχη για τα γεγονότα στην Κριμαία», ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια συνομιλίας του με τη Μέρκελ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Τώρα είναι σημαντικό όλοι οι εταίροι της Ουκρανίας να υποστηρίξουν την εδαφική της ακεραιότητα μέσω των πράξεών τους», σημείωσε ο Βιρτς.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών Ουκρανών στη Γερμανία, όπως έγινε ήδη στην Αυστρία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πάνω από δέκα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από τον ρωσικό εναέριο χώρο εισήλθαν σε αυτόν της Ουκρανίας και πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τμήματα της περιοχής της Κριμαίας σήμερα, ανακοίνωσε η ουκρανική συνοριοφρουρά.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακώλυσαν το έργο Ουκρανών συνοριοφρουρών στην πόλη Σεβαστόπολη, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε ότι είχε οιοδήποτε ρόλο στην κατάληψη μιας βάσης της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στη Σεβαστόπολη.

Στο μεταξύ ο Αντρέι Παρούμπι, κορυφαίο στέλεχος των νέων ουκρανικών αρχών στο πεδίο της ασφάλειας, κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι διοικεί και συντονίζει ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην Κριμαία — όπου δύο αεροδρόμια κατελήφθησαν νωρίτερα από ενόπλους.

«Αυτές είναι χωριστές ομάδες. . . οι οποίες διοικούνται από το Κρεμλίνο», υποστήριξε ο Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιες ενέργειες εμποδίστηκαν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπτύξει τμήματα των ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία χωρίς να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο ίδιος είπε ότι τα αεροδρόμια της Κριμαίας τα οποία είχαν αποπειραθεί να καταλάβουν ομάδες ενόπλων στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστόπολη βρίσκονται εκ νέου υπό τον πλήρη «έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Κριμαίας είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται για την επίλυση της κρίσης εκεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας.

«Είναι μια από τις επιλογές καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα», δήλωσε ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Παρούμπι έκανε την τοποθέτηση αυτή απαντώντας στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν ενδέχεται να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κριμαία.

Όπως πρόσθεσε ο Παρούμπι, αν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι θα σταλεί στρατός στην Κριμαία, αλλά οι υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

«Εξετάζουμε άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσουμε την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/253003/gianoukovits-tha-polemiso-gia-tin-oukrania-/#ixzz2ud4efr2f
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ