2016-03-22 23:22:39
Φωτογραφία για Η UNICEF εκφράζει την ανησυχία της για τη νέα συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
Γενεύη, 22 Μαρτίου 2016 - Η UNICEF εξέφρασε σήμερα την ανησυχία ότι η νέα συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας η οποία θα τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, δεν θ’ αντιμετωπίσει τις πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες των 19.000 παιδιών προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται αποκλεισμένα στην Ελλάδα.

Τα παιδιά αποτελούν το 40% των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι τα ασυνόδευτα παιδιά αποτελούν το 10% αυτού του πληθυσμού.

Η UNICEF προειδοποίησε ότι η νέα συμφωνία θα μπορούσε να ωθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες να επιλέξουν άλλες, πιο επικίνδυνες διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής Μεσογείου.

Η UNICEF καλωσορίζει τη δέσμευση των ηγετών της ΕΕ για εξέταση της ατομικής κατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών, αντί να καταφύγουν σε μαζικές απελάσεις, σε πρακτικές απώθησης ή στη λήψη άλλων μέτρων που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά.


Η οργάνωση, τονίζει ωστόσο, πως πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από προτεραιότητες:

Τα ασυνόδευτα και τα χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά, πρέπει να ταυτοποιούνται σωστά και να τίθενται υπό προστατευτική φροντίδα και όχι να κρατούνται. Έχουν δικαίωμα σε επίσημη ακρόαση και αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντός τους πριν από κάθε απόφαση που τα αφορά, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στη χώρα τους. Η ικανότητα των κρατικών θεσμών στην Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστεί σημαντικά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτός ο νέος φόρτος εργασίας.

Οι υπηρεσίες υποστήριξης για τα παιδιά και τις οικογένειες, όπως οι φιλικοί χώροι προς τα παιδιά, και οι ασφαλείς χώροι για τις μητέρες και τα μωρά μετασχηματίζονται ταχύτατα σε υπηρεσίες «BlueDot».

Τα παιδιά που βρίσκονται αποκλεισμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα θα χρειαστούν μια διευρυμένη σειρά βασικών υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση. Πολλά παιδιά έχουν μείνει εκτός σχολείου για αρκετούς μήνες και θα επωφεληθούν ακόμη και από μια βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση.

Για να αποφευχθούν τα ξεσπάσματα επιδημιών στον παιδικό πληθυσμό, θα πρέπει να δοθεί επείγουσα προτεραιότητα στον εμβολιασμό των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα όσων ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες για εβδομάδες. Μια πρώτη ανταπόκριση θα πρέπει να περιλαμβάνει τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ