2014-03-08 11:03:12
Φωτογραφία για H Ρωσία διαμηνύει την ετοιμότητά της για προσάρτηση της Κριμαίας
Στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια συμβιβασμού στην ουκρανική κρίση, καθώς υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν χθες ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσαρτήσει την Κριμαία, εφόσον το δημοψήφισμα που έχει προγραμματισθεί για τη 16η Μαρτίου εγκρίνει την πρόταση για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αν και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε τοποθετηθεί τελεσίδικα επί του θέματος μέχρι χθες το βράδυ, η τελευταία, ατελέσφορη επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συρρίκνωσε ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για συνδιαλλαγή.

Χαρακτηρίζοντας «ιστορική» την απόφαση του τοπικού Κοινοβουλίου της Κριμαίας για δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης από την Ουκρανία, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας νομιμοποιείται να οργανώσει το δημοψήφισμα, ώστε ο λαός της περιοχής να ασκήσει το κυριαρχικό του δικαίωμα και να αποφασίσει για το μέλλον του... Εάν ο λαός της Κριμαίας αποφασίσει να ενταχθεί στη Ρωσία, εμείς, η Ανω Βουλή, φυσικά θα υποστηρίξουμε αυτή την απόφαση. Η Κριμαία θα γίνει ένα απολύτως ισότιμο μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».


Η Ρωσίδα αξιωματούχος -η οποία έχει διατελέσει πρεσβευτής της χώρας της στην Αθήνα- προσέθεσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει πόλεμος ανάμεσα στα δύο αδελφά έθνη», τη Ρωσία και την Ουκρανία. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος με τη Ματβιένκο, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Κάτω Βουλή), Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί την ιστορική επιλογή του λαού της Κριμαίας». Την ίδια ώρα, οι Αρχές της Σεβαστούπολης, αυτόνομης πόλης στη Χερσόνησο της Κριμαίας, όπου βρίσκεται ο ναύσταθμος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσαν την απόφασή τους για προσχώρηση στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να προσαρτήσει την Κριμαία, αν και αναγνώρισε στους κατοίκους της το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση». Μια τοποθέτηση που παραπέμπει στις αυτόνομες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία και αποτελούν σήμερα ντε φάκτο ρωσικά προτεκτοράτα, χωρίς να ενσωματωθούν τυπικά στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν τη δεύτερη, μακρά τηλεφωνική επικοινωνία τους μετά την κρίση που πυροδότησε η επέμβαση ρωσικών δυνάμεων και φιλορώσων ενόπλων στην Κριμαία. Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Μπαράκ Ομπάμα διεμήνυσε στον συνομιλητή του ότι «οι ρωσικές ενέργειες παραβιάζουν την ουκρανική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, γεγονός που μας αναγκάζει να λάβουμε απαντητικά μέτρα, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας». Ο Αμερικανός ηγέτης πρότεινε στον Ρώσο ηγέτη να επιζητήσει λύση μέσω του διαλόγου με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία και να αποδεχθεί την εγκατάσταση διεθνών παρατηρητών.

Οι εκκλήσεις Ομπάμα δεν βρήκαν ανταπόκριση. Οπως ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο, ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει τις νέες Αρχές του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι κατέλαβαν την εξουσία με «αντισυνταγματικό πραξικόπημα» και ότι «επέβαλαν απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νότιες περιοχές, όπως και στην Κριμαία». Για την τελευταία, ο Ρώσος ηγέτης διεμήνυσε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και θα δράσει ανάλογα, σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο». Προσέθεσε δε ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις «δεν θα έπρεπε να θυσιαστούν στον βωμό επιμέρους διαφορών».
kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ