2012-05-12 16:27:11
Φωτογραφία για Διάσωση της Ελλάδας, ή χρεοκοπία;
Η Ελλάδα μπορεί να μας πρόσφερε την δημοκρατία, και άλλες σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αρχές, αλλά σήμερα αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να πληρώνουν δισεκατομμύρια για να την σώσουν. 

 Και για να το θέσουμε ωμά: «Ε λοιπόν, και τι έγινε, αν αφεθεί η Ελλάδα να βγει άδοξα από την Ευρωζώνη»;

Για την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι ένα περιφερειακό κράτος. Δεν διαθέτει πετρέλαιο, και  βασίζεται στον αγροτικό και τον τουριστικό της τομέα, για να βρει χρήματα.

Η οικονομία της αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Και όταν τελείωσε ο ψυχρός πόλεμος, η στρατηγική της θέση στην άκρη των Βαλκανίων, έπαψε να είναι σημαντική.

Κάποιοι αναρωτιούνται αν η Ελλάδα έχει την δυνατότητα, ή την θέληση να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Την περασμένη Κυριακή, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια κατραπακιά για όλα εκείνα τα κόμματα που συμφωνούσαν με το πικρό φάρμακο της διάσωσης της χώρας από πλευράς ΔΝΤ και ΕΕ.


Οι αναλυτές προβλέπουν νέες εκλογές, αφού η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού αποκλείεται. Παράλληλα, αναμένονται νέα μέτρα λιτότητας ύψους $15 δισ.

Πριν από δυο εβδομάδες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας προειδοποίησε πως αν η Ελλάδα δεν συνεχίσει την δύσκολη πορεία που επέλεξε, τότε θα ακολουθήσει μια άτακτη οικονομική οπισθοδρόμηση, που θα την πάει πίσω αρκετές δεκαετίες, και θα την βγάλει από το ευρώ, και την ΕΕ.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων (70% κατά τους δημοσκόπους) θέλουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Μια σημαντική όμως μειοψηφία, ψήφισε κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο και στην λιτότητα που έχει επιβάλλει στην Ελλάδα το Βερολίνο. Πιστεύουν πως το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 5% το 2012, ενώ το 2011 ήταν 7%. Αυτό σημαίνει λιγότερη απασχόληση, λιγότερα φορολογικά έσοδα, και μεγάλη δυσκολία στην αποπληρωμή των χρεών.

Είναι άραγε οι συνεχείς διασώσεις της Ελλάδας, μια σωστή οικονομική λύση; Η απλά η κρίση διαιωνίζεται, και νέα χρέη αντικαθιστούν τα παλιά;

Μια εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ, και της ΕΚΤ, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπει πως το ελληνικό χρέος θα είναι 129% του ΑΕΠ το 2020, ενώ μπορεί να φτάσει και το 160%. Η Ελλάδα δηλαδή, θα χρειαστεί χρηματοδότηση ύψους $175 δισ τα επόμενα δυο χρόνια.

Κάποιοι πιστεύουν πως όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Η Goldman Sachs θεωρεί πως η χώρα χρειάζεται μια γενναία υποτίμηση, ύψους 30%, για να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα.

Συγκριτικά, η Ισλανδία, που διαλύθηκε οικονομικά το 2008, έκανε μια υποτίμηση 40%, δεν πλήρωσε τα χρέη της στις τράπεζες, και τώρα ξεκινά μια αργή, αλλά σταθερή ανάπτυξη.

Ο οικονομολόγος Kenneth Rogoff υποστηρίζει την ανάγκη να δοθεί μια «άδεια απουσίας» στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη, παραμένοντας στην ΕΕ, η οποία θα της επιτρέψει να επαναφέρει την δραχμή, υποτιμημένη έναντι του ευρώ, και να ενισχύσει τον τουρισμό της.

Ο Hans-Werner Sim, του γερμανικού  think tank Ifo, συμφωνεί. Τα χρήματα, λέει, που δίνονται στην Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα ήταν πιο χρήσιμα «στο να βοηθήσουν στην αποχώρηση της απ αυτήν». Όπως λέει στο περιοδικό  der Spiegel, «η δραχμή θα έκανε μια άμεση υποτίμηση, και η κατάσταση θα σταθεροποιούνταν σύντομα. Μετά την καταιγίδα, θα επέστρεφε ο ήλιος».

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν το ελληνικό κράτος δυσλειτουργικό, και ανίκανο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν δουλεύει, τα συνδικάτα είναι πανίσχυρα, και παντού επικρατεί η μίζα. Βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα κατατάσσεται στο Νο 80 της παγκόσμιας διαφθοράς, μαζί με το El Salvador. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, στην χώρα κυριαρχεί η σπατάλη και η διαφθορά.

Η Αθήνα δεν ιδιωτικοποίησε ούτε μια κρατική επιχείρηση, παρά τις δεσμεύσεις της. Ο κοινωνικός ιστός  της καταρρέει, και υπάρχει πολιτική βία. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί τώρα και η πολιτική αστάθεια.

Αν η χώρα δεν μπορεί να συμμαζέψει τα του οίκου της, πολλοί ανησυχούν για το φαινόμενο της μεταδοτικότητας. Οι αγορές απεχθάνονται την αβεβαιότητα, και η Ελλάδα τους την προσφέρει απλόχερα.

Αυτό το συνεχιζόμενο μελόδραμα θα χειροτερέψει την ψυχολογία και των υπόλοιπων χωρών του Νότου της Ευρωζώνης. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήδη έκανε τους επενδυτές να αποφεύγουν τα κρατικά ομόλογα και των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου. Σύμφωνα με την Financial Times, έχουν ήδη αποσυρθεί από τις αγορές ομολόγων $130 δισ. τα τελευταία δυο χρόνια.

Η αντίθετη άποψη, θέλει την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ή και την αποχώρησή της από το ευρώ, να προκαλεί τρομερές και δυσμενείς συνέπειες για την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αναλυτή Pierpaolo Barbieri, του Harvard, οι Έλληνες έχουν κουραστεί. «Αντιλαμβάνονται πως η δραχμή θα εξαφάνιζε τις καταθέσεις τους, και πως οι τράπεζες θα κατέρρεαν. Για αυτό, άλλο πράγμα η καταδίκη του δικομματισμού, και άλλο η Ευρωζώνη».

Κανένας στην ΕΕ δεν έχει προβλέψει ή σχεδιάσει το πώς μπορεί να γίνει η αποχώρηση ενός κράτους μέλους. Αν μια ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να μην πληρώνει τα χρέη της, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός αυτοδικαίως. Αυτό όμως θα πλήξει συνολικά την οικονομία, και ειδικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως λέει ο Barbieri, «η ανακοίνωση και μόνο της ελληνικής εξόδου θα διαλύσει τις αγορές. Και αν οι Έλληνες εξέλεγαν κάποιον που θέλει την έξοδο από το ευρώ, θα ήταν αδύνατο γα την χώρα να επανέλθει στη Ευρωζώνη στο μέλλον». Επι πλέον, σημειώνει πως ακόμη και μια αποχώρηση της Ελλάδας, δεν εγγυάται πως οι πιέσεις των αγορών θα πάψουν να υφίστανται. «Το πιο πιθανό είναι ότι οι αγορές θα πέσουν επάνω στο επόμενο πιο αδύναμο μέλος της Ευρωζώνης».

Αν φύγει η Ελλάδα, τι μήνυμα δίνεται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, κλπ; Θα κινδύνευε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όπως λένε συχνά οι Γερμανοί: Αν πέσει το ευρώ, πέφτει και η Ευρώπη.

Υπάρχει κάποια διέξοδος; Ίσως. Αλλά για να την βρούμε, θα πρέπει οι Έλληνες να πειστούν πως εκτός από την λιτότητα υπάρχει και η ανάπτυξη. Η βασική τους επιλογή σήμερα είναι: Διάσωση ή χρεοκοπία;

Η πρώτη είναι δύσκολη, και εμπεριέχει πόνο. Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να προσφέρει ελπίδα στους Έλληνες, και όχι μόνο πόνο. Θα πρέπει να βρεθούν μέτρα ανάπτυξης, και να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Τράπεζα Επενδύσεων, και η ΕΚΤ θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν δράση, βοηθώντας τις ελληνικές τράπεζες στο να αρχίσουν ξανά να δανείζουν.

Τον επόμενο χρόνο, η Angela Merkel θα ξαναζητήσει την ψήφο των Γερμανών. Αν την κερδίσει, ίσως να έχει πια περισσότερα περιθώρια να επιδιώξει την ανάπτυξη. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και ο νεοεκλεγείς Francois Hollande, που θα θυμίσει στους Ευρωπαίους ότι η νομισματική ένωση δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητα και μια αυτοκτονική ένωση.

Πάντως, μέσα στο γενικό χάος, η Ελλάδα σημειώνει και κάποια μικρή πρόοδο. Αν περάσει ο επόμενος γύρος περικοπών δημοσίων δαπανών, και αν η Ελλάδα πλησιάσει τους απαραίτητους δημοσιονομικούς της στόχους, τότε τα έσοδά της θα αρχίσουν να καλύπτουν τα έξοδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, η οικονομία της θα σταματήσει να συρρικνώνεται το 2013.

Το 2013 όμως μοιάζει πολύ μακρινό http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2012/05/11/greece-why-not-let-it-sink/

S.A.

πηγή: antinews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ